کدام گره گشایی در نیویورک؟! تیم برجام، بانی این گره است

«تیم برجام در نیویورک بسیار ضعیف عمل کرد. رویکرد ضعیف آنان نوعی بیدادگری در حق تاریخ ملت ایران است».

به گزارش مشرق ، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: روزنامه جوان در یادداشتی نوشت: ضعف عملکرد این تیم در هیاهوی سهو بیان یا سبق اللسان رئیس جمهور پنهان ماند، اما در حقیقت همان کسانی که سال هاست پشت دیوار غرب و برساخته ای به نام «برجام» منتظر ایستاده اند و حالا هم می گویند «چند روز بیشتر در نیویورک می مانیم» تا القا کنند که خبری هست، باید مسئولیت این ضعف آشکار را برعهده بگیرند.

از رئیس جمهور می توان با غمض عین عبور کرد- و ظاهراً باید در سال های آینده خود را برای این وضع آماده کنیم- زیرا ایشان به وضوح فاقد مهارت های خاص سخنرانی سیاسی است. با یک فرض خوشبینانه و مثبت که ایشان «فرض محال» را درنظر گرفته که «اسرائیل سلاحش را زمین نمی گذارد»، از این سخنان می گذریم، چون آشفتگی عجیب این سه جمله رئیس جمهور قابل وصف نیست: «ما آماده ایم تمام سلاح های مان را بذاریم کنار، به شرطی که اسرائیل هم بذاره کنار! یک سازمان بین المللی بیاد در منطقه امنیت را تأمین کنه! اصلاً اون هم لازم نیست!...»، با این حال همچنان بخش اصلی این رویکرد ضعیف بر گردن «تیم برجام» است. آمریکا در دوره گذار انتخاباتی است و متمرکز بر نابودی غزه و حالا جنوب لبنان. چنان که برخی می گویند بمباران ها در این سطح کار خود آمریکاست. پس مذاکره با چنین آمریکایی که در حال قتل عام مسلمین است، دشوارتر است. اما این صورت واقعی مسئله نیست. متأسفانه صورت اصلی مسئله را کسانی که پشت تفکر «گره گشایی در نیویورک» هستند، معمولاً پنهان می کنند. صورت حقیقی مسئله آن است که آمریکا نمی خواهد با ما «مذاکره منتهی به نتیجه و گفت وگوی سودمند دوطرفه» کند. از مذاکره طولانی و بی ثمر سود می برد. از پشت در منتظر گذاشتن تیم برجام حظی وافر دارد. برای همین است که یک دهه و اگر از آغاز بحث هسته ای حساب کنیم دو دهه چنین کرده است.

این چنین صورتی با چند روز بیشتر ماندن در نیویورک تغییر نمی کند، چنان که در دو دهه گذشته تغییر نکرده است. البته تیم برجام می تواند تلاشش را بکند، اما سوابقی را که خود ساخته است باید پیش رو نگه دارد. اوباما برجام را امضا کرد، اما اجرا نکرد تا آنجا که عراقچی که اکنون می خواهد چند روز بیشتر در آمریکا بماند، در آن زمان اقرار کرد که آمریکا برجام را اجرا نمی کند. بایدن هم چهار سال وقت داشت که به برجامی که ترامپ پاره کرد بازگردد و بازنگشت. حالا بعد از سال ها انتظار، چهار روز هم اضافه بر آن! این استدلال که آمریکا هرگز دنبال مذاکره برد- برد با ما نیست، تاکنون شواهد بسیار پیدا کرده است. هرچند برای عاقلان چنین استدلالی حصر عقلی دارد. برای همین معتقدم که اگر کسانی بخواهند چنین صورت مشخصی را که در دو دهه گذشته هر روز با شواهد بیشتر تقویت شده است، متغیر و متحول نشان دهند، بزرگ ترین بیدادگری را در حق مردم کرده اند. ممکن است کسی بگوید ثم ماذا؟! بر فرض که صورت را همین درنظر بگیریم که شما می گویید، چنان که دولت قبل تلاش کرد نشان دهد به مذاکره با آمریکا بدبین است، اما اقتصاد و بسیاری از مسائل ما سامان نگرفت. راه حل شما چیست؟ پاسخ به این پرسش را تاریخ به ما داده است، اما می توان درسی تازه هم به آن اضافه کرد. وقتی مدرس می دید مجلس در برابر اولتیماتوم روس ها ترسیده است، شجاعت را به آنان بازگرداند و گفت «آقایان! اگر بناست ما از بین برویم چرا با دست خودمان از بین برویم؟!» و مجلس هم ایستاد و نتیجه گرفت. اما آنچه بیشتر از این ها ما از تاریخ آموخته ایم آن است که هیچ ملتی در تاریخ از استقامت بر حق خود بی نتیجه نمانده است. مغالطه کاران در تاریخ همواره راه ها را محدود به راه حل آسان خود نشان داده اند و از راه سخت گریزان بوده اند. برای احقاق حق، هیچ راه آسانی نداریم. هیچ ملتی با آسان گیری و دنبال تنبلی و راه حل ساده و سهو رفتن نتیجه نگرفته است. آنچه بین ما و آمریکاست، با لبخندها و چهار تا کلمه دیپلماتیک حل شدنی نیست. برخلاف آنچه بر قفای ما می بندند این آمریکاست که «یک ایدئولوژی سخت و تغییرناپذیر» دارد. هیچ منطق یا اخلاقیات یا انسانیاتی این ایدئولوژی آمریکایی را تغییر نمی دهد. چه چهار روز بیشتر در نیویورک بمانید چه چهل سال!

نظرات

captcha